Esitteet, lisätiedot matkoista ja ilmoittautumiset
Matkakerho
Irmelin Isokoski
Seuratie 10 as 15
21530 Paimio
Puh: 050 522 4447
Email: info@matkakerho.fi
Vierailla teillä ja mailla
Väitetään, että vierailla teillä ja mailla kulkeminen opettaa ymmärtämään tuttujen ja vakituisten reittien arvon. Niinpä junatuttukin jätti toviksi omat radat ja lähti tutkimaan Ruotsia ja Götan kanavaa.
Götan kanava on suurimpia ruotsalaisia rakennusprojekteja. Siinä jäävät kauas taakse Saimaan kanava ja Salpalinja. Götan kanavaa rakennettiin vuosina 1810 -1832. Töitä johti herra Balzar von Platen. Asiantuntija-apua saatiin Englannista ja Keski-Euroopasta. Suuren osan työstä tekivät ruotsalaiset sotilaat. Työtä riitti myös kanavan varren siviileille.
Saatiin aikaan vesireitti Tukholmasta Göteborgiin Itämeren ja Pohjanmeren välille halki Ruotsin. Näin voitiin kuljettaa tavaroita ja ihmisiä meritietä lyhyemmin ja samalla vältettiin tanskalaisten vaatimia tullimaksuja. Kanavan pituus on 190 km. Siinä on välillä järviä ja 58 sulkua. Korkeimmillaan ollaan yli 90 metriä meren yläpuolella. Suuri osa kanavasta on itäisen ja läntisen Götanmaan kulttuurimaisemissa.
Kulttuurimaisemiin kuuluu rehevän luonnon lisäksi kaupunkeja, linnoituksia, linnoja, kylpylöitä ja kartanoita. Linnoja esitellään museoina. Monet kartanot tarjoavat ravintolapalveluita, majoitusta ja erilaisia aktiviteetteja nykypäivän lomailijoille ja matkailijoille. Linnojen ja kartanoiden vanhojen omistajasukujen nimissä on paljon sukuja, jotka ovat vaikuttaneet myös Suomen kartanohistoriaan.
Nykyinen lento- auto- ja junaliikenne on tehnyt Götan kanavan tavarankuljettajana lähes tarpeettomaksi. Tilalle ovat tulleet huviveneilijät ja matkailijat, joille vanhat romanttiset kanavalaivat tarjoavat kiireettömiä elämyksiä, sulkukokemuksia ja hyvää ruokaa. Matkaa tehdään verkkaisesti. Koko kanavaa tuskin kiireinen matkaaja malttaa kulkea lävitse, mutta reitin varrelta voi valita itselle sopivan pätkän. Kolmessa tunnissa ehtii laivalla kulkea sulkujen lävitse pari peninkulmaa. Välillä voi siirtyä maakuljetukseen ja jatkaa seuraavana päivänä toisesta paikasta ja toisella laivalla matkaa.
Rannoilla riittää katseltavaa ja laivan kapteenin tarinoissa kuuntelemista. Sulkujen lisäksi kanavaliikennettä hidastavat kymmenet sillat, jotka nostetaan, vedetään tai käännetään laivan tieltä. Suomessa junaa matkustajineen saa kuljettaa vain junailijan valvonnassa. Junailijaa ei ole viimeaikoina riittänyt joka junaan. Kanavallakin joutuu joskus odottamaan sillan avautumista, kun siltavahti on unohtanut laivan tulon. Joissain paikoissa kanava kulkee ympäröivää maastoa korkeammalla jopa niin, että maantie alittaa kanavan. Tulee mieleen vanha roomalaisten akvadukti.
Kanavamaisemaa pitävät siistinä kanavayhtiön omistamat lampaat. Kanavan rantoja myötäilee monin paikoin pyörätie, jota pitkin ihmiset kävelevät ja ajelevat omilla tai vuokrapyörillä. Sulkujen ja siltojen kohdalla on kahviloita ja nuotiopaikkoja. Törebodan lähellä kanavan ylitse pääsi käsikäyttöisellä lautalla lautalla. Se on kuin Turun Aurajoen kuuluisa Föri. Lauttamatka vain on lyhyempi ehkä 30 m.
Törebodassa junatuttu pääsi muutenkin taas laivalta sivistyksen pariin. Siellä näki junan ja rautatieaseman. Monelle tutulta Motalan radiokanavalta kuuli myös, että Götanmaan herttuasta on tulossa isä.
Risto Nihtilä, Junatuttu